Hoppa till innehåll
Home » Om Centrum för Svensk knyppling i Vadstena » Ottilia Adelborg (1855 – 1936)

Ottilia Adelborg (1855 – 1936)

Spets komponerad av Ottilia Adelborg. FOTO: Hemslöjdens samlingar.

Ottilia Adelborg var en av flera konstnärer som reste till Dalarna kring förra sekelskiftet för att måla och teckna. Hennes egna arbeten utgörs av akvareller och teckningar till egna visor och rim och av henne berättade gamla svenska sagor samt ett flertal illustrationer till andras text, särskilt i barnböcker.

Utmärkande för hennes konst är framför allt den träffsäkra karaktäristiken och förmågan att känsligt återge landskapets stämning. Hon blev förtjust i Gagnef och flyttade dit i början av 1900-talet och blev då också intresserad av knyppling. Hon berättade:

”När jag såg Gagnefkvinnorna i kyrkan i all deras prakt iklädda den prydliga hatten med den knypplade spetsen, och såg en massa af spetsar, som finnes i folkets klädstugor började jag mer och mer intressera mig för denna deras egenartade spetsknyppling. Jag försökte samla in så många jag kunde finna af de allra äldsta knypplingarna, sådan som voro från den tiden, då man ej hade stärkelse, utan stärkte i mjölk och glättade med ’gnisten’.” (O. Adelborg: Spetsknypplingen i Gagnef och Mockfjärds kapellförsamling. Svenska slöjdföreningens tidskrift 1905).

Ottilia startade en knyppelskola i för skolbarn i Gagnef 1903 med stöd från Hushållningssällskapet.

Samma år startades också en knyppelskola i Vadstena av Svensk Hemslöjds första chef Lilli Zickerman och Ingegerd Petrelli. Den första knyppellärarinnan kom från Mockfjärd, hon var knypplerska i fjärde generationen, vilket tyder på att knyppling har varit en känd teknik i Dalarna redan i slutet av 1700-talet.

Ottilia ville nå alla barn, men de flesta av hennes eleverna kom från början från präst- och lärarhem eller andra i ledande ställning. Hon ville göra en insats inte bara för knypplingen utan för barnkulturen i Gagnef med omnejd och tiggde böcker till ett bibliotek av bokförläggare Karl Otto Bonnier. Hon ordnade det trevligt för barnen, läste sagor och lät dem sjunga under tiden de knypplade. Ottilia genomförde även skolresor för sina elever, då de besökte sevärdheter på andra orter under ”fröken Ottils” ledning.


Etiketter: