Hoppa till innehåll
Home » Barn- och ungdomsprojektet – Knyppelåret 2025

Barn- och ungdomsprojektet – Knyppelåret 2025

Om inte knyppling som textil teknik ska minimeras till något som äldre kvinnor sysslade med förr i tiden, behöver vi intressera yngre personer för knypplingens rika möjligheter. Knyppling är en månghundraårig flätteknik som kan varieras i det oändliga. Därför gör vi en satsning att nå ut till 6–16-åriga skolelever, främst i Östergötland, Syftet med uppgiften är att barn och ungdomar ska pröva på tekniken genom att knyppla ett eget utformat kryp.

Vi har valt temat Biologisk mångfald därför att en hantverksteknik behöver finnas i ett samhälleligt sammanhang. Hur vi ska ta hand om vår miljö och bevara mångfalden är en mycket aktuell fråga för våra barn och ungdomar. Här kan deras engagemang och skolornas arbete ta sig ett gemensamt uttryck i knypplade kryp, som kan se ut hur som helst – endast fantasin sätter gränser. Krypet skall inte bara knypplas utan uttrycket ska tolkas och beskrivas. Ingenting hindrar att flera elever samarbetar på samma knyppelkryp.

Vi har börjat med att hålla några workshops med intresserade textillärare, som i sin tur kommer att arbeta med sina elever under 2024.

Lärare, hemslöjdskonsulenter, kursledare, slöjdklubbar, fritidsledare och andra som är intresserade av att delta i projektet kan ta kontakt med undertecknade som utgör arbetsgruppen.

Helen Gustafsson helen.gustafsson@liu.se
Kajsa Borg kajsaborg022@gmail.com
Sie von Gegerfelt Kronberg sie.kronberg@gmail.com