Hoppa till innehåll
Home » Om Centrum för Svensk knyppling i Vadstena » Spetsen Blåsippor i Vadstenas stadsbild

Spetsen Blåsippor i Vadstenas stadsbild

Knypplingen är en viktig del av Vadstenas nutid och historia. Vadstena kommun använder gärna inspiration från knypplingsmönster i formgivningen av installationer. Det kan t.ex. ses i vattenrännan och blomlådor på Storgatan. Förebilden är det kända mönstret ”Blåsippan”.

Karin Landtblom, föreståndare för Elsa Petersons Spetsaffär Eftr. berättar om processen som föregick skapandet:

”Den 2 mars 2017 blev jag uppmärksammad på idéen att Storgatan i Vadstena skulle förses med ett avrinningsgaller i form av en spets. Det var Vadstenas dåvarande kulturstrateg Maria Jönsson som kontaktade mig. Förutom Blåsippor, som sedan valdes, tittade vi även på Enkla pepparkakan (se bild). Jag gav tillåtelse att använda Elsa Petersons Spetsaffärs originalmönster samt bistod även med detta. Det gällde att hitta ett typiskt Vadstenamönster som även skulle kunna gjutas och bibehålla sitt utseende.

Spetsen Blåsippor knypplas med 24 par pinar lintråd 60/2 samt tre par pinnar pärlgarn nr 5. Spetsens bredd är 4,5 cm. Spetsen innehåller många typiska karaktäristika från de traditionella Vadstena-spetsarna. För det första har vi sipporna som förekommer i många olika mönster. I tunnare tråd med samma sippa så får vi mönstret Blåsippan som förekommer med sippor i både en, två, tre och fyra rader. Denna spets var vanlig i näsdukar. För det andra har vi pärlgarnet. Det är inte helt ovanligt att pärlgarn användes som konturtråd, både i tunnare och grövre spetsar. Pärlgarnet ger en fin lyster och kontrast till lingarnet. För det tredje har spetsen den så typiska raden av lanpärlor i båda sidor av spetsen. Slutligen ser vi hur de kontinuerliga trådarna tar sig fram genom spetsen via vridningar, flätor och nätbotten-plättar. ”

Etiketter: